ΟΣΔΕ: Σκάει … βόμβα – Μπορούν να καλλιεργηθούν ελιές στη Φλώρινα;

0

 

Νέα βόµβα φαίνεται ότι ετοιµάζεται να σκάσει γύρω από τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η διαχείριση του ΟΣ∆Ε και η κατανοµή δικαιωµάτων του Εθνικού Αποθέµατος από κυκλώµατα επιτήδειων που αποσκοπούν στον παράνοµο προσπορισµό µεγάλων ποσών από άµεσες ενισχύσεις, αξιοποιώντας… χαλαρές ηθικές αντιστάσεις και τρύπες του συστήµατος.
Αρνητικό επίκεντρο των παραβατικών συµπεριφορών, στις οποίες όλα δείχνουν ότι συµµετέχουν κρίκοι από όλη την αλυσίδα των διαδικασιών διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, αυτή τη φορά εµφανίζεται να είναι η Φλώρινα. Στο κόλπο δε, που έχει διπλή διάσταση και ενδεχοµένως να αφορά πάνω από συνολικά 20.000 στρέµµατα, φέρεται να εµπλέκονται τόσο η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, όσο και κάποιοι αγρότες από την Κρήτη.
Τί ακριβώς συµβαίνει; Σύµφωνα µε τη φηµολογία που έχει διαφύγει πλέον από τα στενά όρια της περιοχής, ο ακριτικός νοµός όχι µόνο είναι µεγαλύτερος σε έκταση από ό,τι τον γνωρίζουµε, µε βάση τα στοιχεία των αρµόδιων υπηρεσιών χαρτογράφησης της χώρας, αλλά έχει και υποτροπικό κλίµα αφού, µπορεί να φιλοξενεί και καλλιέργειες… ελιάς.
Όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda από πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν πτυχές της φάµπρικας που έχει στηθεί, αγρότες από την περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας δηλώνουν ψευδώς στο ΟΣ∆Ε ως επιλέξιµα αγροτεµάχια, εκτάσεις γης που πιθανώς ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα. Για τα συγκεκριµένα χωράφια, όπως αναφέρουν οι πηγές, αν βάλει κανείς στους χάρτες του εθνικού κτηµατολογίου τα στοιχεία από τις συντεταγµένες «χ» και «ψ», µε τις οποίες προσδιορίζονται στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, θα διαπιστώσει πως στην πραγµατικότητα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, µέσα στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Μακεδονίας, µε την οποία η περιοχή συνορεύει. Κατά τις σχετικές πληροφορίες οι ψευδείς δηλώσεις που αντιστοιχούν στις «εξωχώριες» εκτάσεις, υποβάλλονται στο ΟΣ∆Ε για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και καθώς προϋποθέτουν «πείραγµα» της οριογραµµής στον ορθοφωτοχάρτη του συστήµατος ψηφιοποίησης, ώστε να µπορεί να «καταπιεί» την παρατυπία, εικάζεται βάσιµα πως το κύκλωµα δρα µε ανοχή αν όχι την ενεργό συµµετοχή και προσώπων σε θέσεις «κλειδιά», στο τοπικό σύστηµα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων.
Όσο για το προσποριζόµενο όφελος; Με δεδοµένο ότι το δικαίωµα στην περιοχή για τις αρόσιµες καλλιέργειες -όπως δηλώνονται τα χωράφια αυτά- ανέρχεται σε 32,5 ευρώ το στρέµµα, ένας πρόχειρος υπολογισµός για τα πάνω από 10.000 στρέµµατα που εκτιµάται πως βρίσκονται στη βορειοµακεδονική πλευρά ανεβάζει τις παράνοµα κτηθείσες ενισχύσεις σε τουλάχιστον 325.000 ευρώ, ενώ οι εµπλεκόµενοι εκτιµάται πως είναι πάνω από 100 άτοµα.

πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί