Οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν αύξηση ζήτησης και εξαγωγών εσπεριδοειδών

0

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή και διακίνηση εσπεριδοειδών. Η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενώ η προσφορά δεν είναι μεγάλη.

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή και διακίνηση εσπεριδοειδών. Η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενώ η προσφορά δεν είναι μεγάλη. Αυτό ο μήνας θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της υπόλοιπης εμπορικής περιόδου.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με ρυθμούς μειωμένους σε ποσοστό -4,9% (42.419 τόνους φέτος 44.601 τόνους πέρσι). Συνεχίζονται επίσης οι εξαγωγές ακτινιδίων, κηπευτικών και φράουλας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, «οι άνθρωποι στο σπίτι, με το lockdown, ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με θέματα όπως η υγεία, η φυσική κατάσταση, το μαγείρεμα, με συνέπεια και την αύξηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο εξακολουθούν και την τρέχουσ εμπορική περίοδο να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από άτομα δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία ορισμένων προϊόντων προέλευσης ΕΕ θα απαιτείται κάποιου είδους πιστοποιητικό, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, από την 1/1/2021, απαιτείται προαναγγελία εισαγωγής (από το μέρος που διεκπεραιώνει την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία) και φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό για όλα τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότητας που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ. Ο εξαγωγέας από την ΕΕ θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό πριν από την αναχώρηση των προϊόντων, προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεση του εισαγωγέα για τη διαδικασία της προαναγγελίας της εισαγωγής, η οποία για την ώρα, εξακολουθεί να γίνεται στο πληροφοριακό σύστημα PEACH (πρόκειται να αντικατασταθεί)».

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο (πατήστε εδώ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 9 – 15/1/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 117.238 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 123.093 τόνων
Μανταρίνια 105.174 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 99.497 τόνων
Λεμόνια 3.312 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.284 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 262 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 216 τόνων
Μήλα 42.419 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 44.601 τόνων
Αγγούρια 17.287 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 18.048 τόνων
Ακτινίδια 95.250 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 96.007 τόνων
Επ. σταφύλια 72.603 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.190 τόνων

Παϊσιάδης Σταύρος
agrotypos.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί